5 voordelen van staand werken

5 voordelen van staand werken
5 voordelen van staand werken

Langdurig stilzitten heeft negatieve effecten op je lichaam. Zo belemmert stilzitten de doorbloeding en stagneert je stofwisseling. Het is dus belangrijk om regelmatig wat beweging in te bouwen in je (werk)dag. Dit doe je door zittend en staand werken af te wisselen. Wist je dat iedere vorm van beweging gedurende jouw dag een belangrijke bijdrage levert aan je gezondheid, productiviteit en concentratie? Lees snel verder om te ontdekken hoe je gezond staand kunt werken en wat de voordelen zijn voor jouw gezondheid.

Goede balans tussen staan en zitten

Veel en lang zitten is ongezond, maar te lang staan is ook niet goed voor je. Het is dus belangrijk dat je de juiste balans vindt tussen zitten en staan. Als richtlijn kun je aanhouden dat je 75% van de tijd zit en 25% staat. Een praktisch hulpmiddel is het zit sta bureau, want dit stimuleert staan en bewegen tijdens het werken. Ben jij benieuwd welke gezondheidswinst je hiermee behaalt? Dit zijn 5 voordelen van staand werken.

Rugklachten voorkomen

Door te staan heeft je wervelkolom een natuurlijke en betere houding vergeleken met zittend werken. Het staan zorgt ervoor dat de druk op de wervels in de onderrug meer evenwichtig verdeeld wordt. Mensen met rugklachten ervaren staand werken doorgaans als prettig en ook kan dit helpen bij het voorkomen van rugklachten. De kans op schouder- en nekklachten wordt ook verkleind door zittend werken af te wisselen met staan.

Verbrand calorieën

Door te staan tijdens het werken en regelmatig weg te lopen van je bureau, verbrand je een stuk meer calorieën dan wanneer je alleen maar zit. Door te staan pompt je hart ongeveer 10 keer zoveel bloed door je lichaam. Door dagelijks drie uur staand te werken verbrand je hierdoor zo'n 145 calorieën.

Verhoogde productiviteit

Je hersenen worden actiever als je staat. In je werkdag valt het dus aan te raden om zittend af te werken met staan na de lunch of na de koffiepauze. Deze stimulatie zorgt voor een verhoogde productiviteit en een hogere creativiteit. De effectieve bloedcirculatie houd je scherper. Wil jij het optimale halen uit een brainstormsessie die op de planning staat? Maak dan een korte wandeling door de frisse buitenlucht.

Goede gezondheid

Je neemt een actieve en dynamische houding aan door staand te werken. De juiste combinatie tussen zitten en staan zorgt ervoor dat je de kans op ziektes als diabetes type 2, obesitas en hart- en vaataandoeningen verkleint. Niet alleen verbruik je meer energie, maar ook verbeter je de bloedcirculatie wat essentieel is voor een goede gezondheid. Door staand te werken ben je daarnaast eerder geneigd om naar een collega toe te lopen om een vraag te stellen, te helpen bij een probleem of om een praatje te maken. Je staat al in een actieve houding, waardoor de drempel een stuk lager ligt om even weg te lopen. Zo bouw je dus meer activiteit in tijdens de werkdag.

Tijdswinst door staand werken

Er is op verschillende manieren tijdswinst te behalen door staand te werken. Doordat jouw productiviteit en creativiteit toeneemt, doe je minder lang over de items op je to-do-list. Onderzoek toont daarnaast aan dat je tot 25% tijdswinst kunt behalen door staand te vergaderen. Beslissingen worden sneller en effectiever genomen, zonder dat de kwaliteit van de besluiten hieronder te lijden heeft.

Wissel af

Om de gezondheidsvoordelen van staand werken te benutten, is het belangrijk dat je afwisselt tussen staan en zitten. Een hele dag zittend óf staand werken is namelijk niet goed voor je lichaam. Ook buiten het werk om is het belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Niet alleen is dit goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Door een lange wandeling te maken of intensief te sporten, laat je de werkstress achter je. Heb jij geen tijd om je urenlang in het zweet te werken? fit20 is een veilige en effectieve manier om fit en sterk te worden in slechts 20 minuten per week.

Gratis proefles