De mythe van

'goede' genen

Vraagje: Gaan we minder bewegen omdat we ouder worden of worden we ouder omdat we minder bewegen? Antwoord: we worden ouder omdat we minder bewegen. Dat is de conclusie uit vele onderzoeken over veroudering. Minder bewegen is eigenlijk slecht voor alles. Je algehele gezondheid, je immuunsysteem en vooral ook voor je hersenen.

    We worden ouder omdat we minder bewegen

We denken vaak dat goed en gezond ouder worden een kwestie is van geluk. Van goede genen. Dat blijkt dus een mythe te zijn. De verschillen die je ziet in hoe mensen oud worden zijn niet veroorzaakt door ‘goede’ genen. Lifestyle keuzes en omgevingsfactoren, zoals in welk land of welke buurt je woont, zijn bepalend voor hoe goed je oud wordt.

Bewegen en actief zijn is het allerbelangrijkste om gezond en goed oud te worden. Hoewel puzzelen of een taal leren bijdragen aan het jong houden van je hersenen, heeft veel bewegen meer effect. Fysieke activiteit heeft een goed effect op alle delen in de hersenen terwijl puzzelen of een taal leren goed is voor één bepaald deel.

Krachttraining zoals fit20 is een voorwaarde om actief te blijven en goed te kunnen bewegen. fit20 zorgt voor sterke spieren en dat zorgt ervoor dat je balans goed blijft, dat je alles beter en langer kan volhouden en dat je veel minder kans hebt op blessures of een val. Dus één keer per week fit20 en de rest van de tijd genieten van actief zijn.

21 maart 2023