Wat is ook al weer sarcopenie?


Wat is ook al weer sarcopenie? De afname van spiermassa, spierkracht en spierkwaliteit die automatisch plaatsvindt. Uiteindelijk raak je tussen je 25e en 80e levensjaar zo’n 40% van je spiermassa en spierkracht kwijt. Tenzij je goed voor je spieren zorgt. En dat is wel een goed idee omdat sarcopenie in verband wordt gebracht met heel veel gezondheidsproblemen: hart- en vaatziekten, diabetes, verschillende vormen van kanker, dementie, osteoporose, depressie, verlaagde weerstand en overgewicht om er maar een paar te noemen.

Sarcopenie treedt in eerste instantie vooral op bij spiervezeltype 2, zeg maar ‘het sprinterstype Usain Bolt’. Tenzij je zelf veel sprintjes trekt gebruik je type 2 zelden. Als je fit20 doet gebruik je type 2 tegen het einde van iedere oefening, wanneer het serieus wordt! Type 2 is snel vermoeibaar en heeft veel tijd nodig om te herstellen. Daarom trainen we bij fit20 één keer per week.

We zien sarcopenie meestal eerst in de buikspieren en het voorste deel van de bovenbeenspieren. Beide spiergroepen train je natuurlijk tijdens fit20. Op de Abdominals, de Leg Press en de Abduction.

Je spierkracht neemt door fit20 enorm toe. Tot wel 60%. Zolang je fit20 blijft doen behoud je die toename. fit20 is dus superbelangrijk en goed voor alles!