blog Consumatics: ‘Dat kan toch nooit werken’

'Dat kan toch nooit werken'.

Dat sporten belangrijk is weten we al lang. Maar toch – zeker als student – vind ik het lastig om mijzelf te motiveren en naar de sportschool te slepen.

Mijn ouders daarentegen hebben daar niet zo’n moeite meer mee. Elke maandagavond gaan ze ‘gezellig samen’ naar fit20 en komen ze net zo vrolijk weer thuis. Niet gezweet, niet gerend en binnen een half uur weer terug. Dat is toch geen sporten, dacht ik.

Binnen mijn stage bij Consumatics dachten ze hier echter anders over. Consumatics is een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in onbewust gedrag en neuromarketing. Zij weten er dus alles van wat maakt dat je wel of niet een keuze maakt voor iets, zoals voor een manier van sporten. En ook zij zijn geënthousiasmeerd van het fit20 concept. Begrijpelijk, wie wil er nou niet in slechts 20 minuten per week fit worden? Te mooi om waar te zijn vond ik het. ‘Ga dan een keer mee, dan kan je het zelf ervaren’ zei mijn collega. Zo gezegd, zo gedaan.

Bij fit20 krijg je privéles, of deel je die persoonlijke begeleiding met z’n 2-en. Het positieve effect van samen sporten met een maatje is iets wat de literatuur ondersteunt. Zo zegt Brehm dat het hebben van een sportmaatje je helpt om je doelen te bereiken. Het is namelijk zo dat mensen die samen sporten vaker naar de sportschool gaan en daar aanwezig ook meer calorieën verbranden. Hoe mooi is dat! En daarbij werkt de vaste afspraak bij fit20 als een positieve stok achter de deur.

Wanneer we naar andere cijfers kijken, verbaast het mij ook niet dat bedrijven graag gebruik maken van fit20 voor hun werknemers. Zo hebben fitte medewerkers minder kans op ziekte en op een burn-out. Daarnaast blijkt dat wanneer je lichaam actief is geweest, je wel tot 23% productiever wordt. Dat klinkt allemaal wel erg aantrekkelijk! Zal het dan echt zo goed werken?

Eenmaal aangekomen bij fit20 valt mij het volgende op: een schone, opgeruimde sportruimte. Geen spiegels, geen muziek, geen pottenkijkers. Een personal trainer wacht mij op en neemt mij mee in het proces. De apparaten worden uitgelegd en dan gaan we beginnen. Ik mag plaatsnemen op het eerste toestel voor een training van de armspieren. Doe ik even, denk ik bij mezelf. 10 seconde heen waarop 10 seconde terug volgt en dat maar een paar keer herhalen. Appeltje eitje! Toch?

De verzuring slaat al gauw toe wanneer ik het balkje op het scherm langzaam volg. Ik heb dit ontzettend onderschat. Wachtend op het seintje dat ik mijn laatste set mag doen, voel ik dat mijn armen beginnen te trillen. De in het begin zo koele ruimte, begint zich langzamerhand op te warmen, waarna ik besef dat een dikke wintertrui niet de beste keuze was. Aantekening voor de volgende keer: een T-shirt aantrekken. Want ook al is het zo dat je de training prima in je bedrijfskleding kan doen, is je lijf toch wel even aan het werk!

Of ik de volgende dag spierpijn had? Jazeker. Niet van die spierpijn waarna je niet meer kan lopen gelukkig, maar ik voel wel de hele dag dat ik wat gedaan heb de dag ervoor. Ben ik ook productiever? Ja! Zeker in de paar uur direct na het sporten, merk ik dat ik weer lekker aan de slag kan gaan en veel gedaan krijg.

Op de vraag ‘werkt het echt?’ kan ik voorzichtig ja zeggen. Ik word daadwerkelijker productiever en voel mij goed. Het is nog te vroeg om te zeggen dat ik er echt fit van word na 4 sessies, maar de tijd zal het leren. Ik ben in ieder geval vastbesloten dit nog even vol te houden!

Noa Sol is stagiaire bij Consumatics en studeert toegepaste psychologie