Beweging is medicijn

‘Ik heb op mijn 7e jaar al diabetes type I gekregen. Hier heb ik dagelijks mee te maken. Ik kan bijvoorbeeld niet een keer het ontbijt overslaan of iets extra’s eten zonder gevolgen. Ik moet insuline toedienen om mijn bloedsuikerwaarden goed te houden. Soms heb ik er wel eens genoeg van, als ik een periode heb met veel hypo’s (te lage bloedsuikerwaarde). Maar je er druk over maken helpt niet. Ik probeer er maar het beste van te maken.

Sinds vorige jaar mei doe ik de fit20 training bij Joerie. Ik had wel een beweeglijk leven, zoals overal op de fiets naar toe met de kinderen. Maar ik miste een regelmaat in sport. Vanuit mijn werk kon ik met korting gaan trainen. Ik vind het ontzettend pittig! fit20 geeft een piekbelasting op je hele lijf. Voor de fit20 training moet ik zorgen dat ik niet te laag zit, is dat wel zo dan eet ik iets zodat ik tijdens de training geen hypo krijg. Ik merk dat mijn spieren sterker worden en mijn lijf steviger.

Beweging stimuleert de insuline gevoeligheid en dat is heel belangrijk, ik noem het ook wel eens een “medicijn”. Er is de laatste tijd best veel aandacht voor diabetes in de media, Waar ik wel moeite mee heb is dat sommige diabetes programma's op TV bijvoorbeeld een te rooskleurig beeld geven. Alsof je met goede voeding en beweging helemaal van je medicatie af kunt komen. Als je dan alles ‘goed doet’ en toch geen verschil in je medicatie merkt of moet verhogen, voelt dat als falen. Terwijl er zoveel factoren zijn die diabetes beïnvloeden, soms heb je de pech dat het gewoon in de familie zit.

Ik raad de mensen die ik zie vooral, maar eigenlijk iedereen aan om regelmatig te bewegen en aan sport te doen. Dat heeft iedereen nodig’.