Ons Pronkstuk over

Vincent Verhagen

fit20 is geen sportschool. Daar zijn vele redenen voor aan te dragen, zoals: trainen zonder zweten, trainen met privacy en trainen onder motiverende of afremmende begeleiding. Dit laatste is waarschijnlijk de grootste kracht van onze studio’s fit20 Overschie en fit20 Rhoon, wat we graag concretiseren met een verhaal over één van onze beoefenaars: Vincent Verhagen.

    fit20: in alles anders dan de sportschool

fit20’ers zijn er in allerlei gedaantes. Je kunt hen simpelweg verdelen in drie categorieën, waarbij ik me alvast excuseer aangezien ik mij hiermee aan generaliseren bezondig.
Categorie 1: Zij die ons trainers nodig hebben om die extra herhaling (‘nóg een keer? Dat gaat echt niet’) eruit te persen om vervolgens vol trots de ruimte te verlaten. Het ging namelijk wel.
Categorie 2: Zij die zonder morren en met volle strijdlust de training volbrengen en zich afwisselend laten motiveren of afremmen. Zij volgen en vertrouwen op onze coachende expertise.
Categorie 3: Danger! Code rood! Zij die een combinatie van ongeduld en ongebreideld enthousiasme in zich verenigen en… méér, méér en méér willen (‘volgens mij kan die zwaarder, toch?’).

Dit artikel gaat over categorie 3. Het zijn in feite onze droombeoefenaars, want ze gaan ervoor. En dat is precies waar fit20 om gaat: het lichaam kan zoveel meer dan de geest soms doet geloven. Zij weten dat. Het is hun mindset for life. Je moet net over de grens durven gaan, om er beter van te worden. In de fit20-studio, en er buiten. Deze categorie kanjers, positivo’s, topsporters hoef je daarvoor niet te motiveren. Aan categorie 3 wil ik graag een beoefenaar verbinden, om het een gezicht te geven.

Zijn naam: Vincent Verhagen (47). Hij traint sinds zes weken bij de nieuwe studio fit20 Rhoon. Vincent is één en al enthousiasme, ambassadeurschap en kracht. Een geweldig leuke kerel, die zijn vrouw Janine (categorie 2) heeft verleid om ook te starten. Hij wil tot het uiterste gedreven worden in onze studio. De eerste week lukte dat. Glunderend verliet hij de ruimte. De tweede week ging het allemaal al wat makkelijker voor hem, ondanks dat alle doseringen verhoogd waren. De derde week –alles was wederom verhoogd- sprak hij het uit. Er kon toch wel meer bij? Terechte vraag.

Ja, Vincent heeft gelijk. Hij kan meer aan, absoluut. Het zou hem ook extra voldoening geven. Want Vincent is de personificatie van categorie 3. Misschien kan hij een grote stap zetten op het gebied van de dosering. In één week een stap zetten waar we nu drie weken over doen. Maar wij remmen af. Omdat het gezegde ‘hardlopers zijn doodlopers’ bij fit20 van toepassing is. Omdat spieren snel adapteren, zich razendsnel kunnen versterken en Vincent het signaal geven dat ‘het echt wel zwaarder kan’. Maar de banden, gewrichten, pezen, botten? Die hebben een langere adaptatietijd. Met andere woorden: je spieren kunnen het wel aan, maar heb je je gewrichten ook de tijd gegund om te wennen aan de hogere doseringen? Die uitleg moeten we hem ook geven, om het verantwoorde karakter van onze training te accentueren.

Wat dat betreft maakt de marathon-trainingsopbouw misschien wel het best duidelijk hoe belangrijk adaptatie is. Je kunt je spieren in circa 3 maanden klaar trainen voor een marathon. Ben je dan klaar voor de marathon? Nee. Banden/pezen hebben wel zes maanden trainingsopbouw nodig. Ben je dan klaar? Nee, je botten kunnen een jaar adaptatietijd nodig hebben om die enorme impactbelasting aan te kunnen van 42.195 meter hardlopen. Botpijn door hardlopen? Geloof ons, dat wil je niet. De sleutel: verantwoord opbouwen. Niet te snel.

Het conflicteert deels met onze eigen trainingsfilosofie: het bereiken van positief spierfalen. Ja, we willen er heen. We gaan erheen. Met Vincent, met al die andere fit20’ers. Maar vanuit een verantwoorde opbouw, met soms de rem er op. Omdat we Vincent met een kwetsbare onderrug en schouder willen beschermen.

Omdat verantwoord en veilig trainen prioriteit nummer één is. fit20 wordt beoefend door mensen die ook vanuit agenda-motief de training omarmen. Vaak zijn het drukbezette mensen, succesvolle ondernemers / werknemers, die twintig minuten per week zonder omkleden/douchen ideaal vinden. Mensen die zich geen blessure kunnen permitteren. Een blessure die ze misschien in de sportschool wel oplopen. Omdat niemand hen remt. Omdat niemand hen corrigeert op een verkeerde uitvoering, wat een gevolg is van onwetendheid, een te hoge dosering of de combinatie ervan. Omdat niemand hen uitlegt hoe het zit.

Wij willen voor een duurzame trainingsrelatie gaan, vanuit die persoonlijke touch. Met categorie 1, 2 én 3. Met Vincent, die we juist energiek, topfit en ambitieus door het leven willen laten gaan. Zodat hij de fit20-waarde ervaart, zich lekkerder voelt en dankzij zijn inspanningen in de studio ook excelleert erbuiten. Privé, maar ook met zijn mooie bedrijf Sterke Taal.

We zeggen niet zonder reden: fit20 for life.

24 juli 2018