Safety first

maandag 19 februari 2018

De eerste regel die ik tijdens mijn EHBO opleiding leerde is: Let op gevaar! Als hulpverlener moet je altijd goed om je heen kijken of de situatie veilig is voor jezelf en het slachtoffer. Eigenlijk zou dit voor iedereen de eerste levensregel moeten zijn omdat een ongeluk nu eenmaal in een klein hoekje zit.

Sommige bezigheden zijn zo spannend of uitdagend dat door het enthousiasme en de passie het letten op gevaar er bij inschiet. In 2013 raakten er in Nederland 4,5 miljoen sporters geblesseerd. In 2014 liepen ruim 700.000 van de 2 miljoen hardlopers blessures op. Fitness staat op de 3e plaats wat blessureleed betreft, na voetbal en hardlopen.

Omdat de fit20 training 100% is bedoeld om klanten een wekelijkse gezondheids-impuls te geven, letten onze trainers altijd op ‘gevaar’. Wij willen dat onze klanten door de training gezonder en vitaler zijn om van het leven te genieten, zonder blessures. Safety First leren onze personal trainers dan ook tijdens de opleiding in de fit20 Academy.

De slow-motion fit20 training wordt beheerst en mindful uitgevoerd zonder afleiding of opzwepende muziek. Zo blijft de klant heel goed bij zichzelf en wordt een top-inspanning geleverd zonder forceren. Daarnaast letten wij op onze klanten als ze dat zelf even niet doen, bijvoorbeeld door hun houding te corrigeren. De trainingsmethode en de speciale apparatuur zorgen ervoor dat gewrichten gespaard blijven. De fit20 training is daarom blessure veilig.

De fit20 training lijkt bovendien voor sneller herstel te zorgen als een klant zich onverhoopt ergens anders blesseert bijvoorbeeld door een val. Onderzoek gedaan in 2004 concludeert dat High Intensity Strength Training -zoals fit20- zorgt voor een toename van HSP. HSP (heat shock protein) zorgt ervoor dat weefsel goed kan omgaan met stress (zoals een blessure). HSP is een bepalende factor of iemand goed herstelt van een trauma of een zware infectie.

Door fit20 te doen investeert de klant op een heel veilige manier in het eigen herstelvermogen. Dat horen wij terug in het mooie verhaal van Tanja van Sijp. http://fit20.nl/nl/nieuws/Ons-Pronkstuk-van-mei-2017/